Stolovi i Stolići

Stolovi za Blagovaonu - Klub Stolići za Dnevni Boravak

Stol je osnovni komad namještaja koji dominira nekim prostorom, on je često i nužan element jer na njemu obavljamo svakodnevne radnje. Stolovi se mogu podijeliti u jako puno skupina koje se često isprepleću, mi ćemo navesti neke uobičajene skupine stolova i njihove osobine. Za razliku od kuhinja izrađenih po mjeri ili ostalog namještaja, stolovi se sastoje od samo jednog elementa, samog stola. Tako da su manipulacije u prostoru izrazito velike a kombiniranje boja ili stila sa ostatkom prostora ne predstavlja nikakav problem. Stolovi po mjeri su danas opcija kojom se svaki centimetar slobodnog prostora pretvara u koristan radni prostor.

uredski stol klupski stolići

Stolovi za blagovaonu

Kada se kaže stol za blagovaonu onda se prvenstveno misli na velik i prostran stol za kojim komotno može sjediti 6 odraslih osoba, neke standardne dimenzije stolova za blagovaonu su 180x100cm iako tu nema pravila. Danas, kada se trendovi mijenjaju brzo i kada neke smjernice uređenja interijera ne mogu vrijediti jednako za svaki prostor tako i blagovaonske stolove ne možemo zvati samo tako. Razlog ovome je što noviji stanovi, pogotovo manji stanovi imaju kuhinju i dnevni boravak povezane, pregrađene nekim šankom, pregradom a moguće i samim stolom. Iz tog razloga kada kažemo: stol za blagovaonu ustvari mislimo na neki univerzalan stol, kada se stol radi po mjeri onda problema nema jer se sve može prilagoditi budućoj funkciji stola do najmanjeg detalja.

stol za blagovaonu stol po mjeri stolovi za blagovaonu

Kuhinjski stolovi

U prethodnom odlomku je opisano što se smatra stolom za blagovaonu, za kuhinjske stolove vrijedi da su to u pravilu manji stolovi koji se smještaju neposredno u kuhinju i služe više kao priručni stolovi. Njihova funkcionalnost je vrlo visoka kao i njihova praktičnost. Kuhinjski stolovi kako im i ime sugerira smješteni su u kuhinji, iako ponavljamo ovo ne mora biti tako. Prednost kuhinjskih stolova je u tome što nije potrebno svako malo razvlačiti suđe, stolnjake i ostalo po glavnom, velikom stolu nego se u tu svrhu koristi manji i praktičniji kuhinjski stol. Kako su oni vrlo često smješteni bliže kuhinji ili u samoj kuhinji tako je dodatno olakšano njihovo korištenje i praktičnost na svakodnevnoj bazi.

mali kuhinjski stol kuhinjski stolovi stol za kuhinju

Uredski stolovi

Rad u uredu nezamisliv je bez uredskog stola, on je češće namijenjen jednoj osobi ali može biti namijenjen i za više osoba, tada ih je možda pravilnije zvati konferencijski stolovi. Uredski stolovi obično idu u "paketu" sa nekakvim policama, ormarićima i sličnim elementima. Kod ovih stolova je funkcionalnost izrazito bitna jer se koriste svakodnevno po više sati. Kvalitetan uredski stol i stolica su nužan namještaj za svakog uredskog zaposlenika kako bi rad tekao u što ugodnijem ozračju a zaposlenik bio što je moguće produktivniji. Kao i kod ostalih vrsti stolova po mjeri i ovdje se može utjecati na svaki detalj i dimenziju te se tako uredski stol može prilagoditi pojedincu ili prostoru u koji se smješta.

uredski stolovi pisaći stol

Klub stolići

Klub stolići su manji stolići koji se u pravilu smještaju ispred kauča, trosjeda ili neke slične garniture. Na njima se često odlažu daljinski upravljači, novine i druge priručne sitnice. Malo veći klub stolići mogu sadržavati i ladice ili neke slične prostore za spremanje raznoraznih sitnica. Kao radna površina stolića se vrlo često primjenjuje neki tvrđi materijal, često staklo koje je vrlo otporno na ogrebotine i izrazito lagano se održava. Prilikom izrade klub stolića po mjeri se može vrlo precizno prilagoditi obliku kauča, trosjeda ili nekog drugog namještaja.

stolići za dnevni boravak stolić za dnevni boravak