Regali, vitrine & police

Regali za Dnevni Boravak - Moderni Regali za TV - Police

Regali, vitrine i police su elementi namještaja koji prvenstveno služe za odlaganje raznih stvari, uglavnom nemaju neku izrazitu namjeru nego služe više onako, za sve, osim možda polica za knjige koje su specifične. Regali po mjeri su dosta rijedak komad namještaja zbog činjenice da su gotovi tvornički regali iz salona namještaja bitno jeftiniji, isto vrijedi i za police po mjeri. Nažalost kvaliteta gotovih regala i poglavito polica je vrlo loša, jer se zbog primjene jeftinijih ploča već nakon par mjeseci korištenja primijeti uvijanje pod malo većim teretima. Ploča iverala od 35 kuna po kvadratu nikako ne može nositi teret jednako kao i neka kvalitetnija ploča ranga 60 kuna po kvadratu. Vitrine su vrsta regala ili polica sa staklenim (ne mora biti pravo staklo) okvirom ili prozorom. U biti ne postoji točna granica između ovih komada namještaja po mjeri, tako da netko koristi riječ regal a netko element, polica ili stalaža.

dnevni boravak regali regali za dnevni boravak regali

Moderni regali

Moderni regali mogu biti sačinjeni od manjih elemenata namještaja poput recimo niskog ormarića sa policama ali i poprilično veliki komadi namještaja koji mogu biti dugački i desetak metara a visoki i do tri metra. Prema nekim općim normama svaka dnevna soba bi trebala sadržavati regal, ovo je do nedavno bilo obavezno pravilo koje danas i ne mora vrijediti. Danas se recimo TV može postaviti na neki ormarić ili direktno na zid, knjige ili CD/DVD diskovi mogu imati svoje zasebne stalke tako da je regal u biti i nepotreban. Posebnost regala po mjeri su igre dimenzijama, bojama i oblicima, tako da određeni prostor možete prilagoditi sebi i svom stilu, ne trebate tražiti što vam odgovara i sparivati komade gotovog namještaja nego jednostavno svoje ideje prenesete majstoru koji će onda po tim idejama napraviti vaš regal. Isti postupak kao i kod izrade kuhinja, vaš prostor i vaše ideje koje onda mi pretvaramo u gotovi proizvod.

moderni  regal regali za dnevnu sobu moderni regali

Regali za TV

U današnje vrijeme ovaj pojam lagano gubi na značenju, jer kako smo već u prethodnom odlomku objasnili regali za TV se koriste sve manje i manje. Televizori više nisu glomazne i teške kutije koje zahtijevaju specijalan prostor u dnevnom boravku, oni su tanki i lagani te kao takvi omogućavaju smještaj gotovo svugdje. Danas kada se govori o regalima za TV se uglavnom misli na kombinaciju niskog elementa, obično ormarića u čijem stilu se postave i jedna do dvije police kao i neki dodatni element, taj paket elemenata se naziva regal, premda još uvijek postoje i klasični regali koji su više "povezaniji" te djeluju kao jedan zaseban element namještaja.

vitrine za tv regali za tv vitrine

Kutni regali i police

Kutne regale i police prepoznajemo po tome što su smješteni u kut, ovdje se obično radi o policama ili vitrinama. Svaki prostor ima neki kut koji je nedovoljno iskorišten a širina zidova toga kuta ne omogućava ugradnju ili smještaj većeg komada klasičnog ili namještaja po mjeri. O ovakvim slučajevima moguće je vrlo precizno izraditi regal, policu ili vitrinu koja će kvalitetno popuniti taj prostor koji ne mora biti četvrtast nego može biti zaobljen ili oblika trokuta čime se kvalitetnije iskorištava prostor. Kutni regali i police mogu biti veoma jednostavni komadi namještaja ali i vrlo komplicirani, ovo najviše ovisi o konfiguraciji prostora i vašim željama.

kutni regali moderni kutni regal

Police po mjeri

Pod pojmom police po mjeri često mislimo na različite stvari, od najmanjih polica koje su samo svojom dužinom svedene na točnu mjeru pa sve do velikih instalacija polica koje prekrivaju čitav zid, tada već govorimo o regalima. Namjena polica je vrlo bitna jer ona određuje materijal i kvalitetu (debljinu) materijala izrade. Tako na primjer ako se radi o većim policama za masivnije knjige, pogotovo ako se ide dosta u visinu sa policama, u tom je slučaju nužan kvalitetniji materijal izrade kako ne bi došlo do uvijanja ili još gore pucanja i loma te eventualnog ozljeđivanja (police iznad kreveta i sl.). Kada se izrađuju police po mjeri onda se vrlo točno može manipulirati razmakom među njima (visina) ovisno o predmetima koji se misle držati na polici što je vrlo korisno jer značajno štedi prostor.

regal spavaća soba police po mjeri

Police su specifičan element namještaja po mjeri, zato što su otvorene i vidi se njihova "konstrukcija", baš iz toga razloga bi prilikom njihove izrade trebalo dobro promisliti što i kako izvesti, bilo da se gleda sa funkcionalne ili estetske strane. Iako police izgledaju vrlo jednostavno one mogu u izrazito velikoj mjeri utjecati na neki prostor, dajući mu tako neku novu funkciju ili izgled. Police po mjeri su vrlo efikasan način da se iskoristi prostor koji bi inače bilo vrlo teško iskoristiti, poput visokih zidova, prostora iznad i okolo kreveta, iznad radnog stola i sl.

namještaj po mjeri kuhinje po mjeri cijena namještaja