Kuhinje - trendovi u 2015.

Kuhinje, kakvi trendovi će vladati u svijetu kuhinja 2015.

Kuhinja je srce doma i jedan od najvećih izazova pri uređenju interijera. U nju se najčešće ulaže najviše novca i pazi na svaki detalj jer se radi o prostoriji u kojoj se provodi velik, ili najveći dio vremena. Baš kao što se trendovi u svijetu svih vrsta dizajna mijenjaju, isti je slučaj i s kuhinjama po mjeri. Tako će 2015. godina donijeti neke novitete što se tiče boja, materijala i sanitarija. Prije nego se odlučite za izradu kuhinje u L2 Dizajnu, upoznajte se s najnovijim dizajnerskim idejama.

Drvo i njegove kombinacije

Prema najavama vodećih svjetskih stručnjaka i portala za uređenje interijera, sljedeće godine u kuhinje se u velikom stilu vraća drvo, odnosno njegove imitacije. "Pobjednik" će, očekivano, biti hrast, no nazire se i kombiniranje više vrsta drveta - onih toplijih tonova s onima bljeđih tonova. Osim toga, vodeći svjetski dizajneri koji osmišljavaju kuhinje za ekskluzivne brandove, naglasak će dati na drvene fronte sivkastih tonova, a sve njihove ideje po povoljnijoj cijeni moći ćete realizirati u L2 Dizajnu. Uz navedeno, sve traženije će biti trešnjino drvo te orahovo, a na tržištu će biti sve manje kuhinja od brezinog. Bit će poželjno da se vide godovi kako bi izgled ormarića bio što prirodniji.

Bijela boja i dalje tražena

Iako je dojam kako taj trend pomalo nestaje, minimalistički bijeli kabineti i ostali kuhinjski elementi i dalje ostaju u modi. Bijela je boja koja u kuhinji, naime, ima savršenog smisla. Nenametljiva je, čista, čini prostor prozračnijim i koliko god stvari imali u kuhinji, ona će tu pretrpanost neutralizirati. U slučaju da vaš izbor u L2 Dizajnu bude bijela kuhinja, i električni uređaji trebali bi biti bijeli i samo se nadovezati na nju.

Bijela Kuhinja po mjeri

Hit su siva i metalizirane površine

Sljedeće u redu boja (odnosno - tonova) u kakvima će biti kuhinje najpoznatijih svjetskih dizajnera su siva, odnosno metalik siva. Iako se ne radi o najnovijem trendu već je prisutan zadnjih nekoliko godina, i u 2015. on ostaje aktualan. Radi se o dvjema najvrućim bojama u neutralnoj paleti, što potvrđuje interes naših dosadašnjih klijenata.

Siva je, sugeriraju stručnjaci, puno bolji izbor od bež, khaki i kamel tonova koji su vladali posljednjih desetljeća. Siva će, naime, imati više osvježavajuć učinak na prostor. Oni odvažniji i spremniji na hrabre poteze u svome interijeru slobodno se mogu odlučiti za metalizirane dijelove. Bilo da se radi o kuhinjskim frontama ili dekorima poput , metalik siva bit će jedna od ultimativnih boja sljedeće godine. Za trendi dojam bit će dovoljno obojiti jedan zid premazom s metaliziranim efektom, što nije skupa investicija, a lako se da izmijeniti ukoliko dosadi.

Noviteti i u sanitarijama

Sasvim poseban trend tiče se sanitarne opreme. Iako će slavine od nehrđajućeg čelika i dalje imati svoje mjesto i predlagat će ih stručnjaci za uređenje interijera, očekuje se povratak gotovo zaboravljene, tzv. polirane bronce. Ona će se naći ne samo na slavinama, već na ručkicama ormarića, držačima za kuhinjske krpe... Osim bronce, manje dramatična varijanta biti će brušeni nikal te krom.

Stiže još nekoliko noviteta što se tiče metala. Naime, da bi kuhinja postigla topao sjaj, hladnim metalima mogu se kroz neke elemente "suprotstaviti" topli poput bakra i toplijih nijansi lima.

Unatoč tome što uglavnom poznajemo sudopere izrađene od nehrđajućeg čelika, odnosno inoxa, vrijeme je za neke nove, kod nas manje popularne materijale. Ukoliko ćete kuhinju osvježiti toplijim metalima koji se vraćaju u modu, tada s njima treba iskombinirati i sudoper.

Dobar odabir će biti bijeli ili bilo koji drugi granitni sudoper u svijetloj boji. Naravno, nije isključeno da će se uz onaj od inoxa dobro uklopiti brončana slavina, no sigurniji je izbor kombinirati je s bijelim sudoperom.

Pravila prostora otvorenog plana

A sve ove nove trendove treba dobro izbalansirati ukoliko je dnevni prostor otvorenog plana, odnosno ukoliko se iz dnevnog boravka vidi kuhinja, i obrnuto, što je apsolutni trend već desetak godina, i nastavlja se.

Kombinacija kuhinje i dnevnog boravka

U tom smislu, dekori i boje u oba prostora trebaju biti konzistentni. Ne mora sve, ističu stručnjaci, biti upareno, no mora biti harmonično. Ukoliko ste odlučite na izradu nove kuhinje u L2 Dizajnu, razmislite o tome da izbor boja temeljite na onima kakve su u dnevnom boravku, ili pazite da budu nekomplementarne. Ako ne bojama, povežite kuhinju i dnevni boravak sličnim umjetninama ili "uparite" tepihe.

j.d.o.o "L2-DIZAJN"

E-mail: [email protected]

Web: www.l2-dizajn.hr

Adresa: Trg žrtava fašizma 4

Grad: 10290 Zaprešić

OIB: 45094239270